De basics van een goed bed

 

Conformiteit, hardheid, warmte-isolatie en vochtregulatie : die vier eigenschappen van het bed zijn fundamenteel voor een goede nachtrust.

Conformiteit

Conformiteit geeft aan hoe goed je slaapsysteem zich aanpast aan je lichaamsvormen, rekening houdend met de verdeling van je gewicht over je lichaam.

Hardheid

Hardheid geeft aan hoe diep we in de matras wegzakken. Bij eenzelfde belasting zal een zachte matras dus dieper worden ingedrukt dan een harde matras. Zwaardere mensen zullen baat hebben bij een harde matras: in een zachte matras zakken ze te diep weg.  Het lichaam moet dan veel krachten uitoefenen om van houding te veranderen, wat leidt tot een tot groot energieverlies tijdens de nacht. Lichtgewichten slapen het best op een wat zachtere matras.
Vroeger werd hardheid gerelateerd aan de BMI (body mass index) van de slaper – de verhouding tussen het gewicht en (het kwadraat van) de lengte. Tegenwoordig houden we ook rekening met de verdeling van het gewicht over het lichaam: onder zwaardere lichaamsdelen horen hardere matrassegmenten.

Warmte-isolatie

Mensen zijn kacheltjes : we produceren constant warmte. Tijdens de slaap geven we daarvan een beperkt gedeelte af via de ademhaling en het grootste gedeelte via de huid. Als de isolatiewaarden van ons slaapsysteem en bedtextiel te laag liggen, zullen we meer warmte verliezen dan we produceren. We koelen dan af, wat spierstijfheid en slaapstoornissen in de hand werkt. Als de isolatie te hoog is, wordt de warmte niet snel genoeg afgevoerd en loopt de temperatuur op. Ook dat leidt tot stoornissen in de nachtrust – zoals iedereen weet die tijdens een hete zomernacht al eens de slaap niet heeft kunnen vatten.

Vochtregulatie

Ons lichaam geeft per uur gemiddeld 40 tot 60 ml vocht af aan de omgeving, zeg maar een kwart van een flesje frisdrank. Ongeveer een derde raken we kwijt via de luchtwegen, de rest via het lichaamsoppervlak. Per nacht zou dat dus 200 tot 300 ml vocht moeten zijn, maar onderzoekers hebben vastgesteld dat dit kan oplopen tot meer dan een liter, in sommige gevallen zelfs 2,5 liter ! De matras en het bedtextiel moeten dus het vocht dat we ’s nachts uitwasemen absorberen zonder een gevoel van klamheid na te laten.

SLAAPCOMFORT