Visco-elastisch schuim

viscoVisco-elastisch schuim

Visco-elastisch schuim wordt ook weleens traagschuim, drukverlagend schuim, NASA -schuim of lazyfoam genoemd. De lichaamswarmte en het gewicht van de slaper maken het zachter : je duwt erop en het vloeit als het ware van je weg, zonder dat je weet wanneer het stopt. Daar komt de naam ook vandaan : elastisch verwijst naar de vervormbaarheid van het materiaal, visco naar die vloeibaarheid.

Te veel drukverlagend schuim is slecht voor de conformiteit, omdat het de wervelkolom onvoldoende ondersteunt. Voor patiënten met een verhoogd risico op doorligwonden kan het wel erg nuttig zijn.

Het schuim reageert traag : na indrukking heeft het 0.5 tot 5 seconden nodig om terug te keren naar de oorspronkelijk vorm – het is dus veel minder veerkrachtig dan koudschuim en latexmatrassen. Van houding veranderen tijdens de slaap gaat niet zo vlot, wat de slaapkwaliteit aantast.

Het schuim kan in een koele omgeving ook hard aanvoelen en in een warme omgeving zeer zacht. De goede visco-elastische schuimen zijn wel minder temperatuurafhankelijk.

In het algemeen kun je stellen : bij een gelijke dichtheid heeft koudschuim betere comforteigenschappen dan visco-elastisch schuim, vooral wat betreft conformiteit en elasticiteit.

SLAAPCOMFORT